ΕΠ.Αν.Ε.Κ.: Προδημοσίευση που αφορά την Πρόσκληση του Προγράμματος “Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων”

Η Δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων» συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Η δράση εντάσσεται στον ‘Αξονα Προτεραιότητας 1 του ΕΠΑΝΕΚ: «Ανάπτυξη επιχειρηματικότητας με τομεακές προτεραιότητες», και συγκεκριμένα, στον ειδικό στόχο: 1.6 «Αύξηση διείσδυσης των νέων μορφών ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας» και την επενδυτική προτεραιότητα 4a: «Προαγωγή παραγωγής και διανομής ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Με την παρούσα Δράση και σύμφωνα με το ‘Αρθρο 4 του Ν.4513/2018, ενισχύεται η ίδρυση και λειτουργία  Ενεργειακών Κοινοτήτων δίνοντας τη δυνατότητα και παρέχοντας δυναµική σε τοπικές κοινωνίες, ιδιώτες-πολίτες, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α. ΑΆ & ΒΆ βαθμού), καθώς και σε άλλα νοµικά πρόσωπα να αναπτύξουν επενδυτικά εγχειρήματα συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο:

ΔΥΝΗΤΙΚΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Στο πλαίσιο της Δράσης ενισχύονται Ενεργειακές Κοινότητες όπως ορίζονται στο άρθρο 1 του ν. 4513/2018. Ειδικότερα, επιλέξιμες για την παρούσα Δράση είναι οι ακόλουθες κατηγορίες δικαιούχων:

Κατηγορία Α δικαιούχων: Ενεργειακές Κοινότητες,  όπως αυτές ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 4513/2018, που θα συσταθούν από την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης της δράσης. Οι Ενεργειακές Κοινότητες αυτής της κατηγορίας θα πρέπει:

  1. κατά την υποβολή του αιτήματος χρηματοδότησης μεταξύ των μελών που θα συμμετέχουν στην ενεργειακή κοινότητα να έχει υπογραφεί Ιδιωτικό Συμφωνητικό για την σύσταση της Ενεργειακής Κοινότητας.
  2. κατά την υποβολή του 1ου αιτήματος εκταμίευσης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) να είναι μέλη του Μητρώου Ενεργειακών Κοινοτήτων του Γ.Ε.ΜΗ του ν. 3419/2005 (ΑΆ 267) και να διαθέτουν τουλάχιστον έναν επιλέξιμο για τη δράση Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Κατηγορία Β δικαιούχων: Ενεργειακές Κοινότητες, όπως αυτές ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 4513/2018, που έχουν συσταθεί πριν την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης  της δράσης και οι οποίες:

        I.             Είναι μέλη του Μητρώου Ενεργειακών Κοινοτήτων του Γ.Ε.ΜΗ. του Ν. 4513/2018μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης της δράσης.

      II.             Έχουν αποκτήσει τουλάχιστον έναν επιλέξιμο για τη δράση κατά την υποβολή του αιτήματος χρηματοδότησης επιλέξιμο ΚΑΔ (Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας), κατά την υποβολή του 1ουαιτήματος χρηματοδότησης.

Πηγή: http://www.antagonistikotita.gr/epanek/news.asp?id=750